Lag-NM i Scrabble 2018

Som vanlig var BEKK representert i et NM i Scrabble!

Denne gang var det Kim og meg som stilte på hvert sitt lag i tremanns-scrabble, der man i motsetning til individuelt NM må være med på et lag på 3. 
8 lag med totalt 24 spillere hadde funnet veien til Bergen.

For min del var dette først og fremst en ren kosetur til Vestlandet, for Kim var det blodig alvor og et oppriktig ønske om å kjempe om gullet.

Jeg skal innrømme at jeg var ganske treg med å bestille turen og billettene vestover. Jeg måtte derfor ta til takke med husværet som fantes til rådighet den helgen, som viste seg å være Casablanca Guest House. Det var ikke fullt så lugubert som det hørtes ut som, men likevel; jeg valgte å ta bilde av bygget ved siden av, som passet bedre med mitt image:

http://scrabblenm.blogspot.no/ ble også resultatene oppdatert underveis, og her er hvordan vi ble presentert før kampen:

8. TripleAge (Snittrating 1036)

Foto: Norsk Scrabbleforbund

Hein (1233) og Oddny (899), som til daglig spiller på lag med Pjaff i Osloligaen, har hentet inn ekstern hjelp fra Trondheim. Eli (976) kompletterer et lag der samtlige er Lag-NM-debutanter! De må regne med tøff motstand, men kan absolutt klatre på tabellen dersom de biter godt fra seg i innbyrdes oppgjør med de andre lagene på nedre halvdel. Lykke til!”

Lykke til der altså. Tallene etter navnene våre er Scrabbleratingen. Triple Age (Navnet kommer av at vi alle tre hadde etternavn på H) var altså på forhånd spådd sisteplassen.

Litt lysere var utsiktene for Kims lag:

3. Brettvekterne (Snittrating 1657)

Foto: Norsk Scrabbleforbund

“Nok et etablert oslolag som henter hjelp fra Trondheim. Finalistene fra i fjor, Kim (1992) og Sunniva (1608), er på plass, men denne gangen har de lagt igjen Tom hjemme. Inn kommer Anja (1371) på stødig stigende ratingkurve. Klarer gjengen finalespillet i år også? Kanskje!”

Jeg må innrømme at jeg ikke hadde gjort særlig research om hvordan dette helt skulle foregå. Dagen før fikk jeg forklart turneringsoppsettet. Den beste spilleren på hvert lag møter den beste spilleren på alle de andre lagene. Tilsvarende møter de nest høyest og tredje høyest rankede spillerene hverandre.

Som høyest rangerte på Triple Age skulle jeg altså utelukkende møte toppspillere. Så mye for hyggen.

Først ut for oss var favorittene Uansvarlige i Tana. Jeg skulle møte Stian, som har seks individuelle NM-gull, ett gull i lag-NM, i tillegg til et utall seiere i mindre turneringer.

Om ikke Stian har hushjelp, kunne han antageligvis hatt en i minst 20% stilling der arbeidsoppgavene utelukkende består av å pusse sølvtøy og pokaler.

Stian prøver tidlig å kombinere bingoer med RITSJE og RATSJE, og den første tiden må jeg bruke en diger bunke med utfordringslapper for å hindre ham i å fullstendig overkjøre meg. Det går en stund, før han smeller til med DIKATRE og SKREVES, og vinner som forventet.

Jeg kjenner vektløsheten av det ikke-eksisterende forvetningspresset på jumbolaget, og kaster meg inn i neste kamp. Selv om dette er gode motstandere, har de antagelig fortsatt en del ledig plass i premieskapene sine. Mot Anita fra Josephine Baker and the Chiquitas får jeg tre bingoer mot meg uten å score en eneste selv, og mot Stein Olav fra Scrabblebabble ødelegger vi så mye av brettet for hverandre at vi spiller den minstscorende kampen jeg er involvert i.

Jeg møter Kirsti fra Scrabble Queens, som i pausen før kampen nettopp har lært at FINORDA er en gyldig bingo, og får faktisk lagt den mot meg. Takk for den! Spilleren som ga henne denne infoen er min neste motspiller, Kenneth fra Vestlandfanden, og jeg må bruke to blanke brikker for å komponere stakkarslige IDOLENE, og heller ikke denne gangen trekker det lengste strået.

Jeg skal avslutte først mot Wordfeud-eksperten Jørn fra Afasiene, som fint greier å omsette nettspillprestasjonene over til levende Scrabble, før det endelig blir et intert BEKK-oppgjør mellom meg og Kim. Kim har tidligere på dagen klemt til med PALMITIN, MAVESAFT, LEIRHUA, og INTRADEN, bare for å illustrere nivået, og mens jeg endelig får to bingoer i form av FORAENE og MISTENKES når jeg dessverre ikke mot BEKKs beste spiller, som får notert seg UTDØINGA og SEDVANE.

Jeg og Triple Age avslutter lørdagen med sju strake tap.

Som man sikkert kan tenke seg er den jevne Scrabble-spiller også svært opptatt av nettversjonen Wordfeud. Det er derfor temmelig naturlig å spørre andre spillere om deres Wordfeud-nick, i tilfelle man har hatt noen feider tidligere.

Wordfeud-nicket mitt er Kozegutt. Valgt på en tid der jeg ikke ante om jeg skulle spille noe særlig Wordfeud, og i alle fall ikke måtte trenge å bruke det i sosiale sammenhenger. I Bergen er jeg Kozegutt som bor på Casablanca Guest House. Jeg prøver å unngå videre spørsmål om hvor i Red Light District jeg egentlig overnatter.

Vi tar en tur ut i Bergen lørdag kveld. Selv om vi har tapt alt, gjør vi likevel et forsøk på å være tøffe i trynet i Scrabblegruppa:

Søndagen opprinner, jeg roter med å finne veien de 200 meterne fra gjestehuset til taxiholdeplassen, men rekker fint turneringsstart.

To lag har kommet til finalen, Scrabblebabble og Uansvarlige i Tana. Vi andre, inkludert både meg og Kim, skal spille om de øvrige plassene.

Mens bingofrekvensen min øker noe for hvert spill, sitter det ikke helt. Jeg får lagt ALKISEN med én blank mot Jørn. En bedre spiller ville funnet på noe mer ILLSLIG, som KALSINE eller ALSIKEN.

Mot Anita ser det ut som jeg endelig skal få lykken snudd. Jeg starter med BLENDER, og trekker utelukkende godbrikker. Jeg får presset ned SANGERE. Det er ingenting imponerende med dette, en middelmådig barneskoleelev ville greid det samme. Jeg trekker begge de blanke og får skrevet HVORDAN. Til slutt spyr brikkeposen ut så mange vokaler at jeg får mest lyst til å kaste de tilbake igjen.

Det virker umulig for meg å tape. Jeg bruker en halvannen uke på å telle brikkene, slik at jeg vet at Anita sitter med STORFIE igjen, noe som virker umulig å generere et ord ut fra. Mens jeg lurer på hvordan jeg skal meddele resten av laget at jeg endelig har vunnet, greier Anita etter litt betekningstid å legge FORTIES kombinert med ORF. Det er ingenting dommeren kan gjøre. Heller ikke nå skulle jeg få noen seier.

Resten av partiene går i samme leia. Får endelig et forrykende oppgjør mot Kim til slutt der jeg slipper meg helt løs og kjører på med ord som aldri har vært i nærheten av å eksistere. FORSNITT høres helt plausibelt ut, MUGNETE kan jo kanskje være noe, og TÅGENDE ville sikkert ha gått om en smartere spiller hadde lagt det. Kim løper i skytteltrafikk frem og tilbake til dommeren, som underkjenner alle leggene mine. Skal i alle fall ikke stå på motet mitt!

Brettvekterne og Kim ender på 6. plass, vi på 8. og siste.

Her er vinnerne, Uansvarlige i Tana:

Foto: Norsk Scrabbleforbund

En Scrabbleturnering avsluttes som regel med avstemning av de flotteste bingoene. Mye snadder ble lagt, og etter at ord som KORYFEEN, FETEGRIS, og URFINSK til stønn og sukk blant deres tilhengere er blitt stemt ut, ender PUNGAPE opp som vinner, etter å ha beseiret ØREHÅRET i finalen.

Mer info her:

http://scrabblenm.blogspot.no/

Like what you read? Give Hein Haraldsen a round of applause.

From a quick cheer to a standing ovation, clap to show how much you enjoyed this story.