MVP — viktig verktøy, vanskelig forkortelse

“Når kan vi ha klar en MVP?” eller “Vi må overbevise kunden om at de må starte med en MVP!” er dagligdagse uttrykk her hos BEKK og sannsynligvis hos mange andre konsulentselskaper. Alle forstår umiddelbart hva som menes — det er ikke noe behov for å forklare hva en MVP er. Med økende fokus på innovasjon, nyskapning og digitalisering, vil MVP bli stadig mer utbredt, og kanskje etterhvert en del av grunnskolepensum! Så hva er en MVP, og er det mulig å finne et bedre navn?

Thomas Svensen
Bekk

--

Minimum viable product, MVP, ble introdusert av Eric Ries i boka The Lean Startup, som har blitt en moderne klassiker innen entrepenørvirksomhet og forretningsutvikling. Boka handler om hvordan komme raskt og effektivt i gang med et nytt forretningskonsept, og da er en MVP et viktig virkemiddel. Eric Ries definerer det som

“The minimum viable product is that version of a new product
which allows a team to collect the maximum amount of
validated learning about customers
with the least effort”.

På norsk kan det oversettes til

“(MVP) er den versjonen av et nytt produkt
som gjør at et team kan innhente
mest mulig validert læring om kunder
med minst mulig anstrengelse”

Poenget til Ries er å utfordre den klassiske tankegangen om at du må ha et komplett produkt før du gjør det tilgjengelig for kunder. Spesielt innen IT, men også innen andre bransjer, gjør ny teknologi at det er stadig lettere å justere kursen underveis i utviklingen av produkter. Tidligere måtte man bruke måneder og år på å lage spesifikasjoner, etablere underleverandører og sette opp kompliserte produksjonsløsninger. Da var man nødt til å gjøre mange antakelser om kundenes behov og ønsker, med fare for feil valg på mange punkter. Kundene var derfor ikke bortskjemt med gode løsninger.

I dag er kundene stadig mer kravstore og bortskjemte med brukersentrerte løsninger. Kundene er de eneste som kan lære oss hva som er best, og det er mye lettere for dem å gi oss denne læringen hvis de har et konkret produkt å prøve ut. Her kommer behovet for en MVP inn — du trenger et produkt som er godt nok til at kunden kan bruke det som det er tenkt, men uten å være et komplett og polert produkt. En MVP kan gi deg validert læring; hvilke antakelser var riktige og hvilke var feil. Og kundenes respons på en MVP vil nesten garantert gi deg nye ideer, som du kan validere i neste versjon av MVP’en.

MVP’er er et universelt konsept som ofte brukes i andre sammenhenger enn ren produktutvikling. En kollega lager en MVP av en presentasjon — en såpass ferdig versjon at hun kan få tilbakemeldinger på den, men fortsatt på et kladdenivå hvor det er lite tapt arbeid og prestisje i å gjøre større endringer, kanskje til og med forkaste hele versjonen og begynne på nytt, litt klokere. Kode-workshop’en vi nylig hadde på jobben var også en MVP. En kollega og jeg sendte ut en enkel forespørsel om interesse, fant noen oppgaver og ba de interesserte om å stille med egen PC. Med minimal innsats i forkant lærte vi masse om hva som fungerte og hva som kan forbedres til neste samling.

Ettersom MVP er så nyttig og populært, hadde det vært fint med en god norsk oversettelse. Det finnes ord som “pilot” eller “minimumsløsning”, men de beskriver noe litt annet enn en MVP. På engelsk startet uttrykket med “minimum viable” som direkte oversatt blir “minste levedyktige”. Det gir flere uheldige assosiasjoner og høres rart ut. “Minste” har en negativ valør som er uheldig, og “levedyktig” høres dramatisk ut, med assosiasjoner til noe som har eget liv.

For “Minimum” kan “enkleste” være et bedre ord enn “minste”, med mer positive assosiasjoner. “Viable” er mer utfordrende å oversette. Kandidater kan være “fungerende”, “akseptable” eller “brukbare”. Det er heller ikke gitt at “produkt” er den beste oversettelsen for “product”, spesielt fordi MVP erfaringsmessig brukes om mer enn konkrete produkter. “Tjeneste”, “leveranse” eller “løsning” kan være bedre ord for å beskrive det som lages. Mulige oversettelser av MVP blir dermed:

  • Enkleste fungerende løsning
  • Minste, akseptable leveranse
  • Enkleste brukbare tjeneste
  • (Evt. en av de andre 15 mulige kombinasjonene :-) )

Alle disse kan fungere for å forklare hva en MVP er for en som ikke kjenner begrepet, gjerne med noe mer utdypning av verdien man vil få ut av det, men er for tunge til å brukes i dagligtale.

Historisk har vi hatt liknende problemstillinger med ord som f.eks. TV, PC og CPU. PD ble i en kort periode forsøkt brukt for å beskrive “Personlig Datamaskin”, men vi endte raskt opp på den engelske forkortelsen igjen. Unge som vokser opp i dag refererer til TV og PC uten å vite hva forkortelsene står for. På samme måte er MVP på vei til å bli et de facto begrep. Noe som intuitivt forstås av alle i vår bransje, og som bare forklares for de uinvidde ved første møte og som deretter brukes med den største selvfølge.

Konklusjon: MVP FTW! :-)

Hvis du ønsker gå mer i dybden på MVP, anbefales Henrik Knibergs nyeste post om emnet.

Forsidebilde: lånt fra keepcalm-o-matic.co.uk som selger t-skjorter, kopper etc. som kan vise din kjærlighet til MVP’er!

Stor kudos til mine kritiske og innsiktsfulle korrekturlesere: Leif Ekås, Eirik Stien, Espen Åtland og Øystein Myhre!

--

--

Writer for

Left Microsoft to work for BEKK Consulting in 2013, now happy coding and managing very smart people!